Mulighed for 50 % tilskud til publikationsafgift fra NFOG ved publicering i AOGS

I januar 2022 overgik vores nordiske tidsskrift AOGS til fuld Open Access (ikke hybrid). Dette betyder, at alle accepterede manuskripter fremadrettet skal betale en publikationsafgift (APC). I Sverige, Norge og Finland har man lavet en national finansieringsaftale, som betyder, at der ydes tilskud fra en dedikeret pulje. Dette er desværre ikke tilfældet i Danmark og Island. Da DSOG-medlemmer yder en betydelig indsats i forhold til tidsskiftet, og leverer forskning af høj kvalitet, har NFOG besluttet at støtte publikationer fra Danmark og Island. DSOG-medlemmer, der arbejder i Danmark, kan anmode om 50 % APC-godtgørelse fra NFOG, hvis der ikke ydes støtte til publikation andetsteds fra. Kontakt venligst AOGS-redaktionen susana.benedet@gu.se for mere information eller anmodning om tilskud.

Læs mere

Status på ekspertuddannelsen i DSOG

I 2022 er det 25 år siden opstart af EXPU forløb i DSOG regi.

Ekspertuddannelsen er et tilbud til læger med ansættelse på universitetsafdelinger, hvor de højtspecialiserede funktioner varetages. Formålet er følgende: ”For at vedligeholde høj faglig standard, viden og udvikling på internationalt niveau er det vigtigt at sikre kontinuitet indenfor de forskellige ekspertområder og tillige muligheden for udvikling af nye ekspertområder.”

EXPU-udvalget har gennemført en survey blandt læger, der har været og er i gang med et forløb.

I alt har 44 læger været i gang med et forløb, hvoraf 37 har gennemført og 7 har afbrudt forløbet inden gennemførsel. Læs besvarelserne og EXPU’s rapport her

Læs mere

Speciallæge i Videreuddannelsesregion Syd søges til DSOG’s ansættelsesudvalg til hoveduddannelsen

Der er nu en ledig stilling til besættelse snarest muligt som repræsentant for DSOG med ansættelse i Videreuddannelsesregion Syd.

I forbindelse med de to årlige ansættelsesrunder til hoveduddannelse i gynækologi og obstetrik, har der i hver region, deltaget repræsentanter fra de to andre regioner. Dette for at sikre en ensartethed i ansættelsesproceduren i alle 3 regioner.

Kvalifikationer: Du er speciallæge, ansat i Videreuddannelsesregion Syd, med interesse for uddannelse og lyst til at give dine input videre til hvordan fremtidens gynækologer og obstetrikere skal være.

Ansøgningsfrist 10. juni 2022

Motiveret ansøgning stiles til: formand for UU Anne Gamst

Læs mere

Der søges delkursusledere til det specialespecifikke kursus: Føtalmedicin

Delkursusledere til det specialespecifikke kursus: Føtalmedicin

Delkursuslederne refererer til hovedkursuslederen.

Samarbejdspartnere: Hovedkursusleder, DSOG’s undervisningsudvalg, delkursusleder på samme kursus samt andre delkursusledere og undervisere.

Ansvarsområde: Planlægning, afvikling og evaluering af det specialespecifikke teoretiske kursus ”Føtalmedicin”. Løbende justering af kurset i forhold til indhold, metode og pædagogik.

I målbeskrivel

For spørgsmål kontakt: Charlotte Ekelund (charlotte.ekelund@gmail.com) eller Puk Sandager (puk@dadlnet.dk), som er de nuværende delkursusledere, eller

Hovedkursusleder Marie Søgaard (mariesoegaard@dadlnet.dk), eller

Formand for Undervisningsudvalget (UU) Anne Gamst (ANGCRI@rm.dk)

I den motiverede ansøgning vil vi – udover din motivation for at søge stillingen – også gerne høre lidt om, hvad du mener at kunne tilføre kurset.

Motiveret ansøgning inkl. CV mailes til: formand for UU Anne Gamst (ANGCRI@rm.dk)

Ansøgningsfrist: 10. juni 2022

Læs mere

Statement vedrørende labiumreduktion fra DSOG og DSVL

Lige nu bliver DSOG’s guideline vedrørende labiumresektion debatterede i medierne.

I løbet af de sidste årtier er der sket en stigning i efterspørgsel på kirurgi på ydre kønsdele. Da indgrebet kun må udføres på lægelig indikation, vil der i hvert enkelt tilfælde skulle foretages en individuel lægelig vurdering. Der er dog utvivlsomt tale om et - større eller mindre - gråzoneområde mellem lægeligt indiceret kirurgi og kosmetisk kirurgi. Sidstnævnte er ulovlig at udføre i Danmark.

Af denne grund udarbejdede man i november 2021 i DSOG-regi - i samarbejde med DSVL (Dansk Selskab for Vulvalidelser) – et statement samt en guideline for læger, med fokus på korrekt videnskabelig dokumentation for indgrebet, således at unødvendige og mutilerende indgreb ikke foretages.

DSOG og DSVL arbejder på
at kirurgisk reduktion af labia foretaget i gråzone-området mellem kosmetisk og lægelig indikation reduceres mest muligt
at der sættes fokus på den samfundsmæssige kropsopfattelse og normalitetsbegrebet, herunder den normale variation af de kvindelige kønslæber.
◦ at indgrebet ikke bør foretages på kvinder under 18 år
◦ at der stiles mod at samle udredning og behandling af kvinder med oplevelsen af for store kønslæber
◦ at der laves yderligere forskning på området.

DSOG’s og DSVL’s samlede statement kan læses her

Læs mere

Ny opdateret COVID-19 guideline

DSOG’s guidelinegruppe vedr. COVID og graviditet har opdateret guidelinen inkl. Sundhedsstyrelsens nyeste anbefalinger vedr. COVID-vaccination af gravide i alle trimestre.

Der henvises desuden til Sundhedsstyrelsens patientinformation

Vedr. test-strategi skriver Sundhedsstyrelsen per 28.4.:

“Det anbefales, at personer med betydelige symptomer på covid-19, testes for SARS-CoV-2, hvis testen vurderes at være af klinisk eller behandlingsmæssig relevans”

Derfor skal fødende og deres partnere ikke længere testes ved fødsel eller anden indlæggelse.

Læs mere

Tværfagligt hybridmøde om COVID-19 d. 3 maj 2022

Det er svært at spå, særligt om fremtiden, men bedre at være forberedt end at blive overrasket. COVID-19 er kommet for at blive

Hvad har vi lært af pandemien? Hvordan identificerer og behandler vi bedst de mest udsatte patienter. Vacciner er hjørnestenen i forebyggelse, men nye varianter truer immuniteten i befolkningen med risiko for re-infektion. Særligt udsatte grupper risikerer at forblive højrisiko patienter nu og i fremtiden. Et panel af danske læger vil på mødet beskrive COVID-19 varianter, forebyggelse (vacciner/vaccination), højrisikopatienter, sygdommens forløb og behandlingsmuligheder (antivirale midler herunder perorale midler, monoklonale antistoffer samt antiinflammatorisk-behandling), herunder hvem, hvornår og hvilken behandling, eksemplificeret med cases. Vi forsøger også med et kig ind i fremtiden, hvad kan vi forvente os af efteråret og en 4. bølge ved Jens Lundgren.

Tværfagligt hybridmøde om COVID-19

Læs mere