Subspecialernes uddannelsesprogrammer

Benign gynækologi – Kompetence beskrivelse
Obstetrik - Kompetence beskrivelse del II og del III
Urogynækologi - Kompetence beskrivelse
Føtalmedicin - Anbefalinger til praktisk oplæring i obstetrik ultralyd og anbefalinger til teoretisk oplæring
Reproduktionsmedicin - Logbog og ansøgningsskema
Onkogynækologi - del I - del II - del III

Generisk model
Ansøgningsskema I
Ansøgningsskema II

Subspecialiseringsuddannelsen under Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG)

Subspecialiseringsuddannelsen er for dig, der er relativ nyuddannet speciallæge i gynækologi obstetrik, og ønsker en formel uddannelse og subspecialeanerkendelse indenfor et af subspecialerne. Uddannelsesforløbet er 2-årigt, sammenstykkes individuelt, og indeholder bl.a. en række kurser, deltagelse i konferencer og mødet, samt et eller flere kliniske udvekslingsophold.  

Generisk model 

Definition: Titlen som subspecialist indenfor et af DSOGs subspecialer indebærer, at ansøger har opnået speciallægeanerkendelse i gynækologi og obstetrik, og i tillæg opnår de af subspecialet definerede kompetencer.

Formål: At opnå særlig viden og kompetencer, og højne det faglige niveau for den enkelte speciallæge og afdeling. At øge og/eller tilføje kompetencer internt i afdelingen, samt sikre og forbedre behandlingen af patienter indenfor det givne subspeciale. Derudover stiler uddannelsesforløbet mod at skabe vigtige faglige relationer mellem klinikere og afdelingerne til gavn og værdi for den enkelte læge og afdeling, samt det fremadrettede kliniske arbejde.

Varighed af subspecialiseringsuddannelsen: 2 år (med mulighed for individuel forlængelse).

Hvem kan ansøge og hvornår kan subspecialiseringen påbegyndes?: Subspecialiseringsuddannelsen er primært møntet på nyuddannede speciallæger og kan påbegyndes, når man har opnået speciallægeanerkendelse og uddannelsesplanen er godkendt.

Hvordan godkendes ansøgning til opstart af forløb?: Når ansøgning og uddannelsesplan er godkendt og underskrevet af ansøger, vejleder samt afdelingsledelse/klinik, kan forløbet indsendes til det respektive subspecialiseringsudvalg der vurderer om forløbet kan påbegyndes.

Vejledere: Subspecialiseringsudvalget udpeger 1 hovedvejleder, samt 1 co-vejleder/mentor (fra 2 forskellige afdelinger/klinikker) efter indstilling fra ansøger. Uddannelsesforløbet, og dermed hovedvejleder, er som udgangspunkt forankret i afdelingen. 

Uddannelsesplan: Subspecialiseringsuddannelsen består af en teoretisk og praktisk del. Vægtning defineres af det enkelte subspeciale.

Uddannelsesplanen udfærdiges iht. standardskema med ansøger samt hovedvejleder og skal underskrives af disse, samt afdelingsledelsen. Forløbet kan opstartes umiddelbart herefter, såfremt formalia er i orden. 

Ansøgning med uddannelsesplan skal indsendes til subspecialiseringsudvalget mhp. formel godkendelse. Dokumentet indsendes ligeledes til EFU (Efteruddannelsesudvalget som er den centrale arbejdsgruppe vedrørende subspecialisering), når den er godkendt af subspecialiseringsudvalget.

Forløbet evalueres årligt i subspecialiseringsudvalget vha. det til formålet udviklede skema, kopi sendes ligeledes til EFU. 

Subspecialiseringsudvalget og EFU kan til enhver tid kontaktes af den uddannelsessøgende såvel som vejledere, såfremt uddannelsen ikke forløber planmæssigt. 

Udveksling: Der kan foregå udveksling på anden gynækologisk obstetrisk afdeling/klinik eller andet speciale, hvis dette er relevant (varighed uger til måneder). I uddannelsesplanen specificeres indhold og varighed afhængig af formål med udvekslingsopholdet.

Kompetenceopnåelse: Subspecialiseringen skal medføre et øget fagligt niveau, svarende til kompetenceniveau D/E, og er herved en overbygning på speciallægeuddannelsen. Logbog/dokumentation defineres af det enkelte subspeciale.

Videnskabelige kompetencer kan fx opnås ved:

1) Deltagelse i de for uddannelsen relevante møder under DSOG (f.eks. Hindsgavl eller Sandbjerg-guidelinemøder).

2) Deltagelse i andre årsmøder for subspecialet. 

3) Fremlæggelse af et emne (f.eks. retningslinje eller instruks) på morgenkonference eller i forbindelse med faglig dag på egen afdeling.

4) Deltagelse i opdatering af lokale VIP´er, instrukser, Journal Club eller lignende.

5) Deltage om muligt som tovholder/co-tovholder i Nationale guidelinearbejdsgruppe. Gennem evidensbaseret tilgang, faglige diskussioner, samt styrkelse af netværk opnås kendskab til et fagspecifikt område. 

6) Fremlæggelse af relevante cases i forbindelse med f.eks. konferencer. 

7) Fordybelse i individuelt og fagrelevant emne f.eks. peer review.

8) Deltagelse ved/i workshops udbudt af internationale selskaber  

Meritoverførsel: Der er mulighed for meritoverførelse for allerede opnåede kompetencer eller kliniske ophold, herunder op til 6 måneders merit for målrettede kliniske aktiviteter. Ansøgning om meritoverførsel vurderes af subspecialiseringsudvalget, evt. EFU ved tvivlstilfælde. Derudover er der også mulighed for meritoverførsel af kompetencer, hele eller dele af et subspecialiseringsforløb ved et senere ønske om at gennemgå en Expertuddannelse.   

Slutevaluering og godkendelse af subspecialiseringen: Når ansøger og vejleder/co-vejleder vurderer, at alle kompetencer er opnået, sendes slutrapport ind til subspecialiseringsudvalget der godkender og indstiller til EFU. EFU godkender formelt og udsteder uddannelsesdiplom. EFU evaluerer løbende uddannelsesmodellen for subspecialisering.

Formel godkendelse og overrækkelse af Diplom foregår til DSOGs Forårsmøde.

Kontakter subspecialisering: 

DSOG:
Lise Lotte Torvin Andesersen
formand@dsog.dk

EFU:
Klara Vinsand Naver
klara.vinsand.naver@regionh.dk

FYGO:
Kirstine Jespersen
kirstine.jespersen@regionh.dk

Obstetrik:
Kristina Renault
Krta@dadlnet.dk

Benign gyn:
Kresten Rubeck Petersen
krp@tdcadsl.dk

DFKO:
Frank Pedersen
info@gynranders.dk 

Føtalmedicin:
Ida Kirkegaard
idakir@rm.dk

Martin Tolsgaard
martin.groennebaek.tolsgaard@regionh.dk
(Ansøgning om subspecialiseringsforløb skal sendes til begge)

Reproduktions medicin:
Elisabeth Carlsen
elisabeth.carlsen@regionh.dk

Anette Tønnes Pedersen
Anette.Toennes.Pedersen@regionh.dk

Urogynækologi:
Susanne Greisen
susagrei@rm.dk

Onko gynækologi:
Zohreh Ketabi
d301264@dadlnet.dk