Vi har i Dansk selskab for Obstetrik og Gynækologi med stor interesse læst den nylige artikel omkring sammenhængen mellem brugen af hormonspiral og udvikling af brystkræft.
Studiet, der er udgivet i det velansete amerikanske tidsskrift, JAMA, finder, at brug af hormonspiralen er forbundet med en 40% øget risiko for brystkræft (95% CI 1,2 – 1,6) i sammenligning med ikke-brugere. Det betyder, at for hver gang en kvinde uden hormonspiral får konstateret brystkræft, får 1,4 kvinde, der bruger hormonspiral, konstateret brystkræft.
Studiet har givet anledning til mange kontakter til medlemmer af vores selskab, hvorfor vi finder det nødvendigt at komme med en udtalelse.
Brug af enhver form for medicin er forbundet med fordele og ulemper, og det er vigtigt, at der genereres mere viden om dette, da vi kan bruge denne viden, når vi rådgiver kvinder omkring brug af hormonspiraler og anden hormonel behandling i præventionsøjemed og i forhold til behandling af andre gynækologiske lidelser.
Det er vigtigt at nævne, at brug af hormonspiral er forbundet med en masse fordele, herunder en reduktion i blødningsmængden og menstruationssmerter, og at man ikke ser en øget risiko for venøse tromboembolier, som det ses ved brug af p-piller. Således er hormonspiralen er god og effektiv behandling af endometriose og blødningsforstyrrelser. Derudover er det vigtigt at pointere, at en sammenhæng mellem brug af hormonspiral og brystkræft ikke bekræfter en kausal sammenhæng. Det betyder, at studiet ikke kan udtale sig om, hvorvidt det er spiralen alene, der forårsager brystkræft. Ydermere er der i analyserne ikke taget højde for andre vigtige faktorer som eksempelvis alkoholforbrug, overvægt og rygning, som er kendte risikofaktorer for brystkræft.
Det er vigtigt, at den mulige øgede risiko for brystkræft holdes op imod andre studier, som har vist, at brug af hormonspiral er forbundet med en op til 40% nedsat risiko for kræft i æggestokkene, en 40-45% nedsat risiko for livmoderhalskræft og 50-75% nedsat risiko for kræft i livmoderen. Således mener vi, at diskussionen bør være mere nuanceret, og studiets resultater bør således ikke give anledning til, at hormonspiralen konsekvent fravælges. Studiets resultater kan bruges til at styrke patientinformationen, så kvinder informeres bedst muligt om fordele og ulemper ved brug af hormonspiralen.
Hvis I vil vide mere om hormonspiral og risikoen for brystkræft, kan I læse dette skriv fra Øjvind Lidegaard, professor og overlæge på Rigshopitalet