✍️ EBCOG undersøger lige nu trivsel og arbejdsmiljø blandt både yngre læger og speciallæger i hele Europa.
👉 Hjælp os med at skabe bedre rammer – deltag i spørgeskemaundersøgelsen her:
🔗 https://forms.gle/9mS1KqWbyHKyezWh8
Læs mere✍️ EBCOG undersøger lige nu trivsel og arbejdsmiljø blandt både yngre læger og speciallæger i hele Europa.
👉 Hjælp os med at skabe bedre rammer – deltag i spørgeskemaundersøgelsen her:
🔗 https://forms.gle/9mS1KqWbyHKyezWh8
Læs mereGruppen har til opgave at:
· Stimulere kommende og nyuddannede speciallæger til at søge subspecialisering inden for det obstetriske område
· Vejlede kommende ansøgere
· Vurdere og godkende ansøgninger
· Monitorere og vejlede igangværende forløb
· Indstille afsluttede forløb til godkendelse
· Løbende revidere og opdatere kompetencebeskrivelsen
Vi tilstræber, at gruppen er bredt sammensat og opfordrer også yngre speciallæger som selv har gennemført subspecialisering eller ekspertuddannelse indenfor obstetrik. Dette er dog ikke en forudsætning.
Motiveret ansøgning inkl. CV sendes til Kristina Renault senest d. 12.06.2025
Læs mereFIGO inviterer medlemsorganisationer til at nominere kandidater til posterne som Officer Trustees, Regional Trustees og medlemmer af FIGO Council for perioden 2025–2027.
Nomineringer skal indsendes senest 5. juni 2025
Valget finder sted under generalforsamlingen ved FIGO Verdenskongressen i Cape Town den 8. oktober 2025. Den endelige kandidatliste udsendes i juli.
Ønsker du at opstille til en af posterne, bedes du kontakte DSOG’s organisatoriske sekretær på mariesoegaard@dadlnet.dk
Spørgsmål om valget kan rettes til: elections@figo.org
Læs merePr. 1. juni 2025 gældende følgende abortkoder ved registrering af abort
Registrering af abort og tidl. graviditetskomplikationer – Sundhedsplatformen
Registrering af abort og tidl. graviditetskomplikationer – EPJ
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har fundet anledning til at uddybe dispensationsordningens betydning for gravide kvinder under 18 år.
Med ordningen dispenseres alene fra den gældende abortgrænse på udgangen af 12. graviditetsuge, som er fastsat i sundhedslovens § 92. Sundhedslovens øvrige regler om abort finder fortsat anvendelse indtil den 1. juni 2025. Det medfører, at gravide under 18 år kan få foretaget abort indtil udgangen af 18. graviditetsuge med samtykke fra forældremyndighedens indehaver, hvis dispensationsordningens øvrige betingelser er opfyldt.
Gravide under 18 år uden samtykke fra forældremyndighedens indehaver m.v. kan anmode om tilladelse til abort hos et regionalt abortsamråd efter gældende regler.
Læs mereDen 1. juni 2025 træder nye abortregler i kraft, som bl.a. medfører, at ugegrænsen for den fri abort hæves fra udgangen af 12. til udgangen af 18. graviditetsuge.
For at undgå en situation, hvor gravide kvinder eventuelt vil skulle lade fosteret vokse frem til 1. juni 2025 for have ret til abort uden forudgående tilladelse, træder en dispensationsordning i kraft pr. 1. maj 2025.
Ordningen indebærer, at der i perioden 1. maj til 31. maj 2025 skal dispenseres fra den gældende abortgrænse på udgangen af 12. graviditetsuge, som er fastsat i sundhedslovens § 92.
Det betyder, at gravide kvinder, der er fyldt 18 år, som pr. 1. maj 2025 har overskredet udgangen af 12. graviditetsuge (11+6), men som pr. 1. juni ikke vil have overskredet udgangen af 18. graviditetsuge (17+6), har ret til at få foretaget en abort uden særlig tilladelse.
Dispensationsordningen vil gælde frem til 31. maj 2025.
Foruden en ændring af ugegrænsen, medfører de nye regler pr. 1. juni 2025, at aldersgrænsen for den fri abort sænkes fra 18 til 15 år, og at de regionale abortsamråd nedlægges og erstattes med Abortnævnet. Vedlagte faktaark beskriver overordnet disse lovændringer med fokus på sundhedspersonernes rolle.
Faktaark om ændrede abortregler
Læs mereI DSOG glæder vi os over dagens vedtagelse af den nye abortlovgivning, som giver kvinder ret til fri abort frem til udgangen af 18. graviditetsuge.
Loven markerer en vigtig styrkelse af kvinders ret til at træffe frie og informerede valg om egen krop og reproduktive sundhed.
Vi hilser også oprettelsen af et nyt nationalt abortnævn velkommen. Et samlet nævn kan sikre en mere ensartet og gennemsigtig behandling af sager, hvor der søges om abort efter 18. uge. Det vil styrke den faglige kvalitet og understøtte tilliden til systemet.
Endelig støtter vi den nye beskyttelse af sårbare unge, som fremover kan få adgang til abort uden krav om forældresamtykke. Det er et vigtigt hensyn til teenageres integritet og sundhed i situationer, hvor forældreinddragelse ikke er mulig eller hensigtsmæssig.
Vi anerkender det politiske mod, det kræver at træffe beslutninger, der styrker kvinders rettigheder og selvbestemmelse – i en tid, hvor netop disse værdier udfordres mange steder i verden.
Som fagligt selskab vil vi fortsat arbejde for, at lovgivningen understøttes af høj faglig kvalitet i rådgivning og behandling samt sikre, at sundhedspersonalet har de nødvendige rammer og kompetencer til at varetage opgaven med respekt for kvindens valg.
Læs mereI et nyt samarbejde med SundK (Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut) inviterer Hindsgavl styregruppen interesserede til at melde sig til ny guidelinegruppe, som skal samle og opdatere anbefaling for udredning og håndtering af cervixdysplasi bla. med tanke på det aktuelle skifte i screeningsmetode i DK samt vælg klogt. Med udgangspunkt i det forventede omfang af arbejdet og med SundK som ny samarbejdspartner har styregruppen valgt at dette arbejde allerede påbegyndes nu, med forventet afslutning september 2026.
Interesserede kan kontakte tovholder Anne Hammer Lauridsen: Anne.Hammer.Lauridsen@goedstrup.rm.dk
Frist for tilmelding til gruppen er 18. maj 2025
DSOG er blevet bedt om at indstille 8 speciallæger i gynækologi og obstetrik til det nye nationale abortnævn, som skal træde i funktion 1. juni 2025.
Møderne i samrådet forventes at foregå virtuelt og arbejdet er honoreret.
Vi ønsker med dette genopslag at opnå en bred geografisk repræsentation og en solid faglig sammensætning af nævnet. Vi opfordrer derfor speciallæger fra hele landet til at søge.
Ved udvælgelsen vil der blive lagt vægt på:
Solid faglig erfaring
Tidligere deltagelse i abortsamrådsarbejde (ikke et krav, men en fordel)
Kompetencer inden for føtalmedicin og/eller social obstetrik (ikke et krav, men en fordel)
Geografisk spredning blandt de indstillede
Hvis du er interesseret, bedes du sende en kort motiveret ansøgning og et 1-sides CV til formand@dsog.dk senest mandag den 21. april 2025 kl 18.
Læs mereSå er den kommende kursusrække på plads:
Kursus 1: 2.-3.sept 2025
Kursus 2: 7.-8. okt 2025
Kursus 3: 3.-5.nov 2025
Kursus 4: 8.-9.januar 2026
Alle kurser afholdes som internat på Dalum Landbrugsskole, Odense.
Tilmelding til kurser skal (som tidligere) ske inden d. 1.juli til idakirke@rm.dk
Læs mere her